19/04/2014

01:13
 Currant Affairs 2014 Januvary Based Questions and Answers


1. Who has been named UNICEF’s brand ambassador for South Asia?
Answer: Sachin Tendulkar

2._________ has been declared as the first district in India with ‘Zero landless citizens’?
Answer: Kannur

3. Which Indian playback singer and recipient of Dadasaheb Phalke award 2007 passed away recently?
Answer: Manna Dey

4. MAVEN, the Mars expedition spacecraft has been launched by:
Answer: NASA

5. Where was the Commonwealth Summit 2013 held?
Answer: Colombo

6. The new President of the Maldives?
Answer: Abdulla Yameen

7. Which scientist who had been the winner of the Nobel Prize for Chemistry twice, passed away recently?
Answer: Frederick Sanger

8. Which nation won the 2013 Women’s Kabadi World Cup?
Answer: India

9. World Human Rights Day was observed on:
Answer: December 10

10. Which state’s legislative assembly has recently adopted a bill to tackle the illegal activities of Chit funds?
Answer: West Bengal


11. Which former Bihar Chief Minister was sentenced to five years imprisonment in the fodder scam case?
Answer: Lalu Prasad Yadav

12. Which organization won the Nobel Prize for Peace 2013?
Answer: Organization for the Prohibition of Chemical Weapons

13. Who won the FIDE World Chess Championship 2013?
Answer: Magnus Carlsen

14. What is the name of the official match ball of FIFA World Cup 2014 to be held in Brazil?
Answer: Brazuca

15. Who was selected for the Indira Gandhi Award for National Integration 2013?
Answer: M.S Swaminathan

16. Where was the first branch of the Bharatiya Mahila Bank inaugurated?
Answer: Mumbai

17. Who is the current chairman of the Indian Premier League?
Answer: Ranjib Biswal

8.________ was named as the ‘Word of the Year 2013’ by the Oxford English Dictionary?
Answer: Selfie

19. Who won the Miss Universe 2013 title?
Answer: Gabriela Isler

20. The first ‘customized pin code’ in the country was allotted to …………?
Answer: Supreme Court


21. The Union Labour Minister of India who passed away recently?
Answer: Sis Ram Ola

22. Which Indian won the best actor award at the Dubai International Film Festival?
Answer: Irfan Khan

23. Who won the Men’s Delhi half Marathon 2013?
Answer: Atsedu Tsegay (Ethiopia)

24. Which renowned Indian painter and former chairman of the Kerala Lalit Kala Academy passed away recently?
Answer: C.N Karunakaran

25. Who was sworn in as the Chief Minister of Chhattisgarh for the third consecutive term?
Answer: Raman Singh (BJP)

26. The recently released book Unbreakable is the autobiography of which sports person?
Answer: Mary Kom

27. Which party got the highest number of seats in the recently held assembly elections in Delhi?
Answer: Aam Aadmi Party

28. Who has been chosen as the Time Magazine’s Person of the Year 2013?
Answer: Pope Francis

29. Vijay Divas was observed across the country on:
Answer: December 16

30. Michelle Bachelet, the socialist candidate has won the Presidential election in which Latin American country?
Answer: Chile

31. Which party won the Assembly elections in Mizoram?
Answer: Indian National Congress

32. Who was sworn in as the Chief Minister of the Madhya Pradesh for the third time in a row?
Answer: Shivraj Singh Chouhan (BJP)

33. Vasundhara Raje has been sworn in as the Chief Minister of ……………?
Answer: Rajasthan

34. The Government of India has appointed Harsh Kumar Bhanwala as Chairman of which bank?
Answer: National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)

35. Which nation won the 2013 Men’s Hockey Junior World Cup, held in New Delhi?
Answer: Germany

36. The bill aimed at preventing communal violence in the country is named ………….?
Answer: Prevention of Communal and Targeted Violence Bill, 2013

37. International Mountain Day was observed on:
Answer: December 11

38. Which film was selected as India’s entry for the best foreign film to the 86th Academy Awards?
Answer: The Good Road

39. Who has been elected for s third term as the Chancellor of Germany?
Answer: Angela Merkel

40. Man Booker Prize 2013 was won by …………?
Answer: Eleanor Catton

0 comments:

Post a Comment

Powered by Blogger.